Informationssökning: sammanfattning
Det har blivit allt viktigare att kunna hitta, granska och använda sig av relevant och trovärdig information i dagens samhälle. Därför är det bra att du regelbundet under din utbildning får möjlighet att träna dessa förmågor. Genom att känna till informationssökningsprocessens olika delar kan du anpassa dina sökningar och arbeta mer effektivt och med ett kritiskt förhållningssätt, något som du har nytta av både i din utbildning och senare i arbetslivet.
Efter att ha formulerat en sökbar frågeställning är det dags att välja ut de sökord och/eller ämnesord som täcker in området för din fråga. Glöm inte att översätta dem till engelska. Använd gärna de ordböcker och lexikon som du har tillgång till via bibliotekets webb.
Bestäm sedan vilken söktjänst du ska använda. Här har vi gått igenom:
- Onesearch: universitetsbibliotekets söktjänst som söker igenom i stort sett alla bibliotekets böcker, e-böcker, databaser, tidskrifter etc samtidigt. Sökrutan finns på bibliotekets startsida på webben kau.se/bibliotek.
- Google Scholar: Googles sökmotor för vetenskapliga publikationer. Här hittar du material som artiklar, böcker, avhandlingar och uppsatser. Glöm inte att du måste granska materialet extra noga eftersom allt inte är vetenskapligt. Du kan lägga till Karlstads universitetsbibliotek så att du får länkar till det material du har tillgång till via våra prenumerationer.
- Libris: nationell bokkatalog över nästan alla svenska böcker och tidskrifter, samt de flesta utländska publikationer, som köpts in av svenska forskningsbibliotek och flera folkbibliotek.
Kombinera dina sökord tills du har en träffmängd som är hanterbar och där innehållet verkar relevant. Använd till exempel sökteknikerna frassökning och/eller trunkering.
Nästa modul kommer att handla om olika publikationstyper och hur du granskar det material du har sökt fram.